Nokia 6101

04.03.2005 Celý región

Zdá sa, že dizajnu, ktorý fínske véčka charakterizoval už na prvý pohľad, dala Nokia zbohom. Hranaté Nokie (7200, 6170, 6260) či minuloročné imidžovka s dvoj...
Zdá sa, že dizajnu, ktorý fínske véčka charakterizoval už na prvý pohľad, dala Nokia zbohom. Hranaté Nokie (7200, 6170, 6260) či minuloročné imidžovka s dvojicou skosených rohov (model 7270) sú pri skúmaní novinky z Cannes minulosťou.

Nokia 6101 totiž vôbec nevyzerá ako minuloročné Nokie a vyvoláva skôr otázky, od ktorého výrobcu dokázal fínsky gigant použitý dizajn obšľahnúť resp. sa v ňom silno inšpirovať. Niektorí tipujú kórejské značky (LG by sa v tom našlo), osobne sa prikláňam k niektorým starším, ale i novším Motorolám (súvislosť s V635 nie je mizivá). Na véčko dorazila externá anténa, ktorého prítomnosť obhajuje Nokia zameraním na trhy v USA a čiastočne i Áziu, kde je vraj anténa jednoducho žiadaná. Áno, pri USA je to celkom pravdivá skutočnosť, Američania radi poťahujú telefón za anténu, aj keď nemusia. Tvary telefónu nabrali viaceré oblé línie, či už na bočných stranách (sú veľmi mierne zaoblené) alebo v rohoch telefónu (dtto).

Najnovšie véčko je pritom pomerne malé (85x45x24 mm) a nie je príliš ťažké - výrobca hovorí o hmotnosti 95 g, ale pri poťažkávaní v ruke by sme tipovali aj o 5 až 10 g menej.

Použitá farebná škála bola v prípade skúmanej vzorky strieborno-čierna, akú môžete vidieť na prvých obrázkoch. Tmavá farba priťahuje odtlačky prstov i nejakú drobnú smietku, takže véčko bude potrebné asi často šúchať o košeľu alebo iné oblečenie, aby neželané dizajnové prvky vytvorené počas používania zmizli.

Konštrukcia bola akceptovateľná - na to, že nešlo o ostrú vzorku boli kryty pomerne pevné a zatiaľ nedospeli ku klasickému fínskemu štandardu rozheganej zadnej časti.

V zavretom stave sa možno pokochať spomínanou anténou, hranato-oblou šošovkou VGA fotoaparátu a externým displejom. Bočné strany obsahujú tradičné prvky - spodná konektor na sieťový adaptér a Pop-Port, vrchná pútko na šnúrku na krk, ľavá dvojtlačidlo na reguláciu hlasitosti a pravá infračervený port a tlačidlo na Push-to-Talk.

Otváranie prístroja sa ukázalo byť pomerne jednoduché, medzera medzi oboma polovicami je dostatočná, prst do nej vsuniete rýchlo, véčko sa otvorí bez väčšieho odporu.

Vrchná polovica má displej so známymi funkčnými parametrami, jeho veľkosť je však tentokrát slušne zakomponovaná v porovnaní s okolitým priestorom. Navyše je použitý strieborny podklad, ktorý sa nedochytá ako napríklad na N6170. Spodná polovica obsahuje klávesnicu, z ktorej sme mali opäť iné pocity ako pri predchádzajúcich Nokiách. Je slušné oddelená v oboch líniach, veľkosť jej tlačidiel je dobrá a pravidelnosť rozhodne kvitujeme. Zdvih tlačidiel je stredne vysoký, stláčanie je isté, odozva v menu či textových editoroch bola tradične rýchla. V tomto smere si môžete zanadávať na Nokiu, koľko chcete, ale odozva jej klávesnice je v telefónoch vždy veľmi promptná. Funkčná časť je vytvorená celkom zaujímavým spôsobom. Môžeme ju rozdeliť na vonkajší a vnútorný obvod. Vnútro tvorí rozľahlý štvorsmerový pohybový kláves s nízkym zdvihom a potvrdzovacím tlačidlom uprostred. Vonkajšiu časť zabral veľký obvodový štvorkláves, ktorý obkolesuje vnútro a vôbec sa nedelí na jednotlivé prvky - všetky sedia na jeho obvode a iba stlačenie do určitého rohu spustí danú funkciu (potvrdzovanie pri vrchnej časti, volanie či rušenie hovoru pri spodnej časti).

Nokia 6101 má dva displeje - vonkajší zobrazuje 4096 farieb v rozlíšení 96x65 pixelov, vnútorný 65 tisíc farieb v rozlíšení 128x160 pixelov. Ak ste držali v ruke Nokiu 6170 alebo 7270, bude vám prevedenie dostatočne známe. Vonkajší displej je trochu hrubší, ale nie je veľmi malý. Zobrazí najnutnejšie údaje, akurát na jeho hrubší font si treba zvyknúť. Vnútorný displej sa dá akceptovať - svojou kvalitou vám nevyrazí dych (tiež má trochu väčšie pixely ako konkurencia), ale použitie v menu či textových editoroch s dvomi fontami je slušné.

Fotoaparát v tomto véčko neatakuje megapixelovú hranicu, ostáva v štandardnom VGA rozlíšení a funkčnej ponuke Nokie s niekoľkými druhmi rozlíšenia, kvality, nočným režimom, samospúšťou a možnosťou nakrúcania krátkeho videa.

Vo funkčnej palete sa nemení nič. Prístroj beží na známej platforme Series 40 a nájdete v ňom

- viacpoložkový telefónny zoznam na 500 kontaktov
- textovú komunikáciu s T9, MMS a e-mailovým klientom s podporou protokolov IMAP4, POP3 a SMTP
- kapacitu na 150 SMS
- klasické organizačné funkcie s opakovaným budíkom a kalendárom, synchronizáciou i diktafónom
- dátové funkcie s HSCSD, GPRS triedy 10, EDGE triedy 6
- xHTML browser
- Push-to-Talk
- konektivitu cez dátový kábel a infračervený port
- Javu 2.0
- FM rádio
- Li-Ion batériu s kapacitou 800 mAh a výdržou 250 hodín v pohotovostnom režime / 4 hodín hovoru

Zdroj:www.mobil.sk
 

Vyberte región